wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuDiety i żywienieHemoglobina

Fot. lovleah/iStockphoto

Hemoglobina jest czerwonym barwnikiem krwi, definiuje ją się również jako białko zawarte w erytrocytach, którego z kolei zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu, oraz przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

 

 


Przy czym powinniśmy wiedzieć o tym, że mutacje hemoglobiny prowadzą do chorób dziedzicznych takich jak:

 

 

  1. anemii sierpowatej,
  2. talasemii
  3. rzadkich chorób zwanych hemoglobinopatiami

 

 

Precyzując normy ilościowe hemoglobiny we krwi dorosłego człowieka wynoszą około 11,0-17,5 g/dl, pamiętajmy jednako tym, że ze względu na różne metody pomiarowe każde laboratorium analityczne ustala własne normy (zwykle podyktowane przez producenta analizatora). Fizjologicznie stężenie hemoglobiny u mężczyzn jest wyższe niż kobiet.

 

W przypadku nieprawidłowych wyników hemoglobiny, można rozpoznać wiele chorób. Między innymi anemię, jeśli kiedy poziom hemoglobiny we krwi znajduje się poniżej dolnej granicy normy - u mężczyzn <14 g/dl, u kobiet <12 g/dl (wartości te mogą się różnić w zależności od laboratorium). W przypadku rozpoznania niedokrwistości konieczna jest dalsza diagnostyka w celu ustalenia jej przyczyny.

zdrowie, odchudzanie, żywienie, hemoglobina
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl