Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaNiebezpieczna witamina C!
2013-02-15 07:30
Niebezpieczna witamina C!

Niebezpieczna witamina C!

 

Naturalna witamina C posiada dużo zalet, m.in. ma wpływ na syntezę kolagenu dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, poprawia stan naczyń krwionośnych. Jest dobrym przeciwutleniaczem - zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek, obniża poziom cholesterolu, zwiększa przyswajalność żelaza. Jej niedobór powoduje zwiększone powstawanie rozstępów, wolniejsze gojenie się ran, ogólne osłabienie oraz szkorbut.

Jednak wbrew informacjom podawanym przez reklamy nie ma żadnych wyników potwierdzających, że witamina C zapobiega przeziębieniom. Badania kliniczne wykazały, że stosowanie witaminy C w dużych dawkach nie obniża ryzyka przeziębienia, nie zmniejsza nasilenia objawów ani nie skraca znacząco czasu ich trwania.

W większości reklamowanych preparatów występuje syntetyczna witamina C kwas askorbinowy, związek prawoskrętny, który zakwasza organizm i do tego jest bardzo tani w produkcji. Syntetyczna witamina C jest substancją obcą dla organizmu. Jest przyswajalna w bardzo niewielkim stopniu, gdyż występuje samodzielnie. Naturalna witamina C zawsze występuje w przyrodzie z bioflawonoidami, dzięki którym lepiej się wchłania i działa skuteczniej.

Syntetyczna witamina C w odróżnieniu od naturalnej może powodować groźne skutki uboczne. Po dłuższym stosowaniu preparatu lub przyjmowania go w dużych dawkach skóra oraz mocz przyjmują kolor i zapach przyjmowanego preparatu! Można również zaobserwować swędzenie skóry, oraz osłabienie.

Przyjęcie zbyt dużych dawek skończyć się może niebezpiecznymi skutkami zdrowotnymi. Przedawkowanie syntetycznej witaminy C może powodować zwiększenie krzepliwości krwi, powstawanie skrzepów i ostatecznie prowadzić do zatorów i zawałów. Częste przyjmowanie dużych ilości kwasu askorbinowego sprzyja powstawania kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym z soli kwasu szczawiowego i moczowego. Syntetyczna witamina C może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz jelit i wywoływać dolegliwości żołądkowe nudności, wymioty, biegunkę. Osoby przyjmujące kwas askorbinowy często cierpią na zapalenie oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Na tę witaminę powinni szczególnie uważać cukrzycy, ponieważ duże ilości witaminy C hamują wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Może również zaburzać koordynację odruchów nerwowych i wzrokowych oraz powodować osłabienie siły mięśniowej.

Dawniej w chemioterapii nowotworów stosowało się witaminę C w celu poprawienia ogólnej kondycji pacjenta. Okazało się, że kwas askorbinowy osłabia działanie niektórych cytostatyków, ze względu na działanie ochronne w stosunku do komórek nowotworowych, w których witamina C uzyskuje bardzo duże stężenia.

Podsumowując, jeśli wskazana jest suplementacja witaminą C należy wybrać preparat w którym witamina ta występuje razem z bioflawonoidami czyli naturalny koncentrat roślinny zawierający lewoskrętną witaminę C. Jednak nic nie zastąpi spożywania świeżych warzyw i owoców bogatych w tę witaminę.


Przeczytaj również:

Rola witaminy C i jej pochodnych w metabolizmie skóry część I

Rola witaminy C i jej pochodnych w metabolizmie skóry część II



Helena Korczyc

Bibliografia:

 K.Abramek - Witaminy, minerały i suplementy, 2008 Gliwice, Wydawnictwo Złote Myśli Sp. z o. o.,wydanie III. 

www.punktzdrowia.pl

www.health.usnews.com

www.mp.pl

Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl


ANKIETA

Jak oceniasz nowe technologie na mundialu?

Kosmiczny mecz