wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywności

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności

Numer Nazwa chemiczna Funkcja technologiczna
E 100 Kurkumina Barwnik
E 101 Ryboflawina , Ryboflawiny-5'-fosforan Barwnik
E 102 Tartrazyna Barwnik
E 104 Żółcień chinolinowa Barwnik
E 110 Żółcień pomarańczowa S , , Żółcień pomarańczowa FCF Barwnik
E 1103 Inwertaza Pozostałe
E 1105 Lizozym Konserwant
E 120 Koszenila , kwas karminowy , karminy Barwnik
E 1200 Polidekstroza Substancja wypełniająca, Substancja utrzymująca wilgotność, Substacja wiążąca, Nośnik
E 1201 Poliwinylopirolidon Nośnik
nowsze
1 2 3 4 5
Konserwanty

Baza konserwantów na Tech.money.pl zawiera spis sztucznych dodatków oraz barwników dodawanych powszechnie do produktów spożywczych. Każdy konserwant został opisany poprzez takie informacje jak symbol chemiczny, nazwa angielska czy funkcja technologiczna, jaką pełni w branży spożywczej.

 

Konserwanty są umownie oznaczone symbolem E, po którym występuje trzycyfrowy numer pozwalający na zidentyfikowanie danej substancji oraz grupy do której należy

 

W przedziale między E-100 a E-180 znajdują się barwniki syntetyczne. Barwniki możemy odnaleźć w takich produktach spożywczych jak na przykład marmolada, guma do żucia, cukierki, powłoki i otoczki pigułek, kapsułek oraz tabletek. Osoby uczulone na te substancje, alergicy mogą odczuwać takie dolegliwości jak pokrzywka czy nawet duszności. Najpopularniejszymi barwnikami są żółcień pomarańczowa, kurkumina, amarant oraz błękit ubrylantowany. Ten ostatni kryjący się pod symbolem E 133 może być szczególnie szkodliwy dla ludzi, którzy cierpią na różne choroby układu pokarmowego takie jak m.in. ZJD, czyli zespół jelita nadwrażliwego.

 

W przedziale E-200 - E-283 znajdują się konserwanty. Możemy je znaleźć w takich produktach spożywczych jak między innymi galaretki, soki owocowe, margaryny i masła, oraz konserwy. Konserwanty mogą wywołać takie dolegliwości jak podrażniona śluzówka żołądka, jelit, uciążliwe wysypki, zmiany rakotwórcze w organizmie, nudności, biegunki oraz bóle głowy. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas benzoesowy. W przedziale od E 220 do E 228 znajdują się siarczany, które mogą wywołać nudności, wymioty oraz bóle głowy. Znaleźć możemy je w konserwach czy też winie oraz produktach z ziemniaków.

 

Następnym przedziałem jest grupa od E-290 - E-385. Tu znajdują się przeciwutleniacze, stabilizatory oraz regulatory kwasowości.

 

Z kolei w grupie E-400 - E-495 umieszczone zostały zagęszczacze i stabilizatory. Znanym środkiem zagęszczającym jest m. in. kwas alginowy o symbolu E 400. Jest on szczególnie wzbraniany kobietom w ciąży. Drugim popularnym zagęszczaczem jest karoten o symbolu E 407. Karoten w nadmiarze może przyczynić się do owrzodzenia jelit..

 

Ostatnią grupą stanowią regulatory kwasowości, spulchniacze, substancje przeciwzbrylające, klarujące oraz wzmacniacze smak i zapach. Mieszczą się one w grupie E-500 - E-1518. Substancją zakwaszającą jest między innymi kwas octowy. Kryje się on pod symbolem E 260, a znaleźć go możemy w takich produktach jak marynowane warzywa czy sosy. Nie powinny go przyjmować osoby, które posiadają wrażliwy żołądek. Z kolei substancje takie jak chlorek potasu, wapnia oraz magnezu mogą w dużych ilościach działać na organizm przeczyszczająco. Preparaty słodzące takie jak spartan czy też sacharyna nie powinny być zażywane przez osoby o nadwrażliwym przewodzie pokarmowym.