wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 102

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 102 - Tartrazyna

Nazwa angielska: Tartrazine

Funkcja technologiczna: Barwnik

Użyte pojedynczo lub łącznie E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 124, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f i/lub E 161b w następujących ilościach:

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe-100 mg/l

Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta-200 mg/kg

Konserwy z czerwonych owoców-200 mg/kg

Wyroby cukiernicze-300 mg/kg

Dekoracje i powłoki-500 mg/kg

Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle)-200 mg/kg

Lody spożywcze-150 mg/kg

Aromatyzowane sery topione-100 mg/kg

Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi-150 mg/kg

Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa)-500 mg/kg

Musztarda-300 mg/kg

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków-100 mg/kg

Wstępnie obgotowane skorupiaki-250 mg/kg

Zamienniki łososia-500 mg/kg

Surimi-500 mg/kg

Ikra ryb-300 mg/kg

Wędzone ryby-100 mg/kg

Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:- 

- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy-200 mg/kg

- inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów-100 mg/kg (zawiera również E 129 Czerwień Allura AC)

Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki-quantum satis (zawiera również E 100 Kurkumina)

Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała-50 mg/kg

Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza-50 mg/kg (zawiera również E 124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R)

Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej-100 mg/l

Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej-300 mg/kg

Zupy-50 mg/kg (zawiera również E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy)

Substytuty przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych-100 mg/kg

Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa)-200 mg/l

Aromatyzowane napoje winiarskie-200 mg/l

Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché)-200 mg/l

Wino Polskie aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane - wolno stosować wyłacznie w produkcji wyrobów przeznaczonych na polski rynek  w dawce max. 200 mg/l (zawiera również E 131 Błękit patentowy V)

Americano - E 100, E 101, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124 pojedynczo lub łacznie 100m g/l

Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino) – E 100, E 101, E 102, E104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124 i/lub E 129 pojedynczo lub łącznie 100 mg/l

Przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek (w puszkach) - 100 mg/kg

Dodatki często występujące z E 102