Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 223

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 223 - Pirosiarczyn sodu

Nazwa angielska: Sodium metabisulphite

Funkcja technologiczna: Substancja konserwująca, Środek do przetwarzania mąki

Maksymalna dawka podana w przeliczeniu na SO2

Burger meat z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4 % - 450 mg/kg lub mg/l

Breakfast sausages - 450 mg/kg lub mg/l

Longaniza fresca i Butifarra fresca - 450 mg/kg lub mg/l

Suszone solone ryby gatunków "Gadidae" - 200 mg/kg lub mg/l

Skorupiaki i głowonogi: -

- świeże, mrożone i głęboko mrożone - 150 mg/kg lub mg/l

- skorupiaki z rodziny penacidae solenceridae, aristeidae: -

- do 80 jednostek - 150 mg/kg lub mg/l

- powyżej 80 do 120 jednostek - 200 mg/kg lub mg/l

- powyżej 120 jednostek - 300 mg/kg lub mg/l

Skorupiaki i głowonogi:

- gotowane - 50 mg/kg lub mg/l

- gotowane skorupiaki z rodzin Penaeidae, Solenoceridae i Aristaeidae:

- do 80 jednostek - 135 mg/kg lub mg/l

- pomiędzy 80 a 120 jednostek - 180 mg/kg lub mg/l

- ponad 120 jednostek - 270 mg/kg lub mg/l

Suche herbatniki - 50 mg/kg lub mg/l

Skrobie (z wyjątkiem skrobi do środków spożywczych uzupełniających dla niemowląt i małych dzieci, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, preparatów do początkowego żywienia niemowląt) - 50 mg/kg lub mg/l

Sago - 30 mg/kg lub mg/l (zawiera również E 221 Siarczyn sodu)

Kasza perłowa (z jęczmienia) - 30 mg/kg lub mg/l

Odwodnione ziemniaki - 400 mg/kg lub mg/l

Sneksy zbożowe i ziemniaczane - 50 mg/kg lub mg/l (zawiera również E 224 Pirosiarczyn potasu)

Obrane ziemniaki - 50 mg/kg lub mg/l

Przetworzone ziemniaki (łącznie z ziemniakami mrożonymi i głęboko mrożonymi) - 100 mg/kg lub mg/l

Ciasto ziemniaczane - 100 mg/kg lub mg/l

Białe warzywa wysuszone - 400 mg/kg lub mg/l

Białe warzywa przetworzone (łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi białymi warzywami) - 50 mg/kg lub mg/l

Suszony imbir - 150 mg/kg lub mg/l

Suszone pomidory - 200 mg/kg lub mg/l

Pulpa chrzanu - 800 mg/kg lub mg/l

Pulpa cebuli, czosnku i szalotek - 300 mg/kg lub mg/l

Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance (z wyjątkiem oliwek i złotej papryki w solance) - 100 mg/kg lub mg/l

Złota papryka w solance - 500 mg/kg lub mg/l

Przetwory grzybowe (łącznie z grzybami mrożonymi) - 50 mg/kg lub mg/l

Grzyby suszone - 100 mg/kg lub mg/l

Owoce suszone: -

- morele, brzoskwinie, winogrona, śliwki i figi - 2.000 mg/kg lub mg/l

- banany - 1.000 mg/kg lub mg/l

- jabłka i gruszki - 600 mg/kg lub mg/l

- inne (łącznie z orzechami w łupinach) - 500 mg/kg lub mg/l

Wysuszony orzech kokosowy - 50 mg/kg lub mg/l

Kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce, warzywa, dzięgiel i skórka cytrusów - 100 mg/kg lub mg/l

Dżemy, galaretki i marmolady (z wyjątkiem dżemów ekstra i galaretek ekstra) i inne podobne produkty smarowne, łącznie z produktami niskokalorycznymi - 50 mg/kg lub mg/l

Dżemy, galaretki i marmelades wyprodukowane z owoców sulfitowanych - 100 mg/kg lub mg/l

Owocowe nadzienia do ciastek - pajów - 100 mg/kg lub mg/l

Przyprawy na bazie soków cytrusowych - 200 mg/kg lub mg/l

Zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina - 2.000 mg/kg lub mg/l

Mostarda di frutta - 100 mg/kg lub mg/l

Żelujące ekstrakty owocowe, płynna pektyna przeznaczona do sprzedaży konsumentowi finalnemu - 800 mg/kg lub mg/l

Czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, uwodnione suszone owoce i owoce liczi - 100 mg/kg lub mg/l

Plasterkowane cytryny w opakowaniach szklanych - 250 mg/kg lub mg/l

Cukier (cukier biały), cukier ekstra biały (cukier rafinowany), cukier przemysłowy, płynny cukier (roztwór cukru), płynny cukier inwertowany (roztwór cukru inwertowanego), syrop cukru inwertowanego, jednowodna glukoza (jednowodna dekstroza), bezwodna glukoza (bezwodna dekstroza) - 10 mg/kg lub mg/l

Syrop glukozowy, syrop glukozowy w proszku - 20 mg/kg lub mg/l

Syropy i melasy - 70 mg/kg lub mg/l

Inne cukry - 40 mg/kg lub mg/l

Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne) - 40 mg/kg lub mg/l

Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy i ananasowy w dużych opakowaniach z przeznaczeniem na zaopatrzenie przedsiębiorstw - 50 mg/kg lub mg/l

Sok cytrynowy i z limonek - 350 mg/kg lub mg/l

Koncentraty na bazie soku owocowego zawierające nie mniej niż 2,5 % jęczmienia (kleik jęczmienny) - 350 mg/kg lub mg/l

Inne koncentraty na bazie soku owocowego lub rozdrobnionych owoców; capilé groselha - 250 mg/kg lub mg/l

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające sok owocowy - 20 mg/kg lub mg/l

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające syrop glukozowy w ilości nie mniejszej niż 235 g/l - 50 mg/kg lub mg/l

Sok winogronowy niefermentowany do użycia sakralnego - 70 mg/kg lub mg/l (zawiera również E 227 Wodorosiarczyn wapnia)

Wyroby cukiernicze na bazie syropu glukozowego - 50 mg/kg lub mg/l

Piwo łącznie z niskoalkoholowym i bezalkoholowym - 20 mg/kg lub mg/l (zawiera również E 228 Wodorosiarczyn potasu)

Piwo drugiej fermentacji w beczce - 50 mg/kg lub mg/l

Wina gronowe, inne niż wina musujące oraz wina likierowe (zawiera również E 226 Siarczyn wapnia)

l

wina czerwone - 160 mg/l

wina białe oraz różowe - 210 mg/l

W przypadku win o zawartości cukrów redukujących po inwersji 5 g/l lub wyższej:

wina czerwone - 210 mg/l

wina białe oraz różowe - 260 mg/l

wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określane jako "Spätlese"; białe wina wysokiej jakości, posiadające geograficzne oznaczenie miejsca pochodzenia (psr), określone w następujący sposób: Bordeaux superieur, Graves de Vayres, Côtes de Bordeaux, St. Macaire, Premiére, Côtes de Bordeaux, Sainte – Foy, Bordeaux, Côtes de Bergerac (nazwa może zawierać określenie "Côtes de Saussignac"), Haut Montravel, Coted de Motravel oraz Rosette; białe wina wysokiej jakości, psr, których pochodzenie kwalifikuje do określenia w następujący sposób: Allela, La Mancha, Navarra, Penedes, Rioja, Rueda, Tarragona oraz Valencia; białe wina wysokiej jakości psr, wyprodukowane w Wielkiej Brytanii, opisane i zaprezentowane zgodnie z brytyjskimi przepisami poprzez określenie "botrytis" lub inne równoważne określenia, takie jak: "noble harvest", "noble late harvested" lub "special late harvested"; gatunkowe wina białe psr noszące oznaczenie miejsca pochodzenia Gaillac; gatunkowe wina psr noszące oznaczenie miejsca pochodzenia Alto Adige i Trentino, opisane za pomocą terminów lub jednego z terminów "passisto" lub "vendemmia tardiva"; gatunkowe wina psr Moscato di Pantelleria naturale i Moscato di Pantelleria; wina stołowe z następujących miejsc geograficznych, o całkowitej zawartości alkoholu wyższej niż 5 % obj. i resztkowej zawartości cukru wyższej niż 45 g/l: Vin de pays de Franche – Comté, Vin de pays des coteaux de l'Auxois, Vin de pays de Saône et Loire, Vin de pays des coteaux de l'Ardeche, Vin de pays des collines rhodaniennes, Vin de pays du comté Tolosan, Vin de pays des côtes de Gascogne, Vin de pays du Gers, Vin de pays du Lot, Vin de pays des côtes du Tarn, Vin de pays de la Corréze, Vin de pays de l'Ile de Bauté, Vin de pays d'Oc, Vin de pays des côtes de Thau, Vin de pays des coteaux de Murviel – 300 mg/l

Wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określone jako "Auslese", oraz białe wina, które zgodnie z rumuńskimi przepisami mogą być określone następującymi nazwami: Murfatlar, Cotnari, Tirnave, Pietroasele, Valea Călugărească - 350 mg/l

Wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określane w następujący sposób: "Beerenauslese", "Ausbruch", "Ausbruchwein", oraz "Trockenbeerenauslese" i "Eiswein" oraz białe wina wysokiej jakości psr, których pochodzenie kwalifikuje je do określenia w następujący sposób: Sauternes, Barsac, Cadillac, Cereons, Loupiac, Sainte - Croix – du Mont, Monbazillac, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux du Layon, Coteaux de l'Aubance, Graves Superieures oraz Jurancon; gatunkowe wina białe psr noszące oznaczenie jednego z następujących zarejestrowanych miejsc pochodzenia: Anjou - Coteaux de la Loire, Coteaux du Layon z następującą po nich nazwą gminy pochodzenia, Coteaux du Layon z następującą po nim nazwą "Chaume", Coteaux de Saumur, Pacherenc du Vic Bilh, Alsace i Alsace grand cru z następującymi po nich słowami "vendanges tardives" lub "selection de grains nobles"; wina słodkie z przejrzałych winogron i słodkie wina produkowane z wytłaczanych winogron pochodzących z Grecji, o resztkowej zawartości cukru, wyrażonej jako cukier inwertowany, nie mniejszej niż 45 g/l, i noszące oznaczenie jednego z następujących miejsc pochodzenia: Samos, Rhodes, Patras, Rio Patron, Kephallonia, Limnos, Sitia, Santorini, Nemea, Daphnes - 400 mg/l

Możliwe jest wprowadzenie do obrotu win gronowych innych niż wina musujące oraz wina likierowe, pochodzących z rejonów uprawy winorośli znajdujących się na terenie Wspólnoty, w których maksymalne zawartości dwutlenku siarki na poziomie niższym niż 300 mg/l zostały zwiększone o 40 mg/l, jeżeli warunki klimatyczne spowodują taką konieczność

Wina gronowe musujące - zgodnie z przepisami dotyczącymi wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami

Wina gronowe likierowe - zgodnie z przepisami dotyczącymi wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami

Wino bezalkoholowe gronowe - 200 mg/kg lub mg/l

Made wine - 260 mg/kg lub mg/l

Fermentowane napoje winiarskie - 200 mg/kg lub mg/l

- Polskie Wino, Polskie Wino aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane; wino bezalkoholowe owocowe; wino owocowe aromatyzowane - wolno stosować wyłacznie w produkcji wyrobów przeznaczonych na polski rynek  w dawce max. 200 mg/l

Ocet fermentacyjny - 170 mg/kg lub mg/l

Musztarda, z wyjątkiem musztardy Dijon - 250 mg/kg lub mg/l

Musztarda Dijon - 500 mg/kg lub mg/l

Żelatyna - 50 mg/kg lub mg/l

Białkowe substytuty mięsa, ryb i skorupiaków - 200 mg/kg lub mg/l

Salsicha fresca - 450 mg/kg lub mg/l

Winogrona deserowe - 10 mg/kg lub mg/l

Świeże owoce liczi - 10 mg/kg lub mg/l (pomiar w częściach jadalnych)

Marynowane orzechy - 50 mg/kg lub mg/l

Słodka kukurydza pakowana próżniowo - 100 mg/kg lub mg/l

Destylowane napoje alkoholowe zawierające całe gruszki - 50 mg/kg lub mg/l

Dodatki często występujące z E 223
ANKIETA

Jak oceniasz nowe technologie na mundialu?