Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 451

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 451 - Trifosforany , Trifosforan pentasodowy , Trifosforan pentapotasowy

Nazwa angielska: Triphosphates, Pentasodium triphosphate, Pentapotassium triphosphate

Funkcja technologiczna: Sól emulgująca, Substancja wiążąca, Sekwestrant

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe - 700 mg/l

Mleko sterylizowane i UHT - 1 g/l (zawiera również E 343 Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dimagnezowy)

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28 % - 1 g/kg

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masywyższej niż 28 % - 1,5 g/kg

Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone - 2,5 g/kg 

Owoce kandyzowane - 800 mg/kg

Preparaty owocowe - 800 mg/kg

Śmietanka pasteryzowana,sterylizowana i UHT - 5 g/kg

Substytuty ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego - 5 g/kg

Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella) - 2 g/kg

Sery topione i substytutyserów topionych - 20 g/kg

Przetwory mięsne - 5 g/kg

Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe - 0,5 g/l (zawiera również E 341 Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan diwapniowy, Fosforan triwapniowy)

Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę - quantum satis

Sól i jej zamienniki - 10 g/kg

Napoje na białkach roślinnych - 20 g/l

Zabielacze do napojów - 30 g/kg

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów - 50 g/kg

Lody spożywcze - 1 g/kg

Desery - 3 g/kg

Suszone sproszkowane mieszanki deserów - 7 g/kg

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie - 20 g/kg

Mąka - 2,5 g/kg

Mąka, rosnąca bez drożdży - 20 g/kg

Soda bread - 20 g/kg

Płynna masa jaja kurzego (białka, żółtka lub całe jaja) - 10 g/kg

Sosy - 5 g/kg

Zupy i buliony - 3 g/kg

Napary ziołowe instant i herbata instant - 2 g/kg

Guma do żucia - quantum satis (zawiera również E 339 Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan disodowy, Fosforan trisodowy)

Środki spożywcze wysuszone sproszkowane - 10 g/kg

Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe - 2 g/l

Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa) - 1 g/l

Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - 5 g/kg

Sneksy - 5 g/kg

Surimi - 1 g/kg

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków - 5 g/kg

Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne) - 3 g/kg

Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych - 5 g/kg

Glazury do produktów mięsnych i warzywnych - 4 g/kg

Wyroby cukiernicze - 5 g/kg (zawiera również E 340 Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dipotasowy, Fosforan tripotasowy)

Cukier puder - 10 g/kg

Kluski - 2 g/ kg

Ciasta o luźnej konsystencji - 12 g/kg

Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone - 5 g/kg

Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone - 5 g/kg

Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki - 5 g/kg

Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła - 5 g/kg

Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany) - 2 g/kg

Przetwory ze skorupiaków (w puszkach) - 1 g/kg (zawiera również E 452 Polifosforany, Polifosforan sodu, Polifosforan potasu, Polifosforan sodowo-wapniowy, Polifosforan wapnia)

Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich - 30 g/kg

Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn - automatów - 2 g/l

Aromaty - 40 g/kg

Dodatki często występujące z E 451


ANKIETA

Jak oceniasz nowe technologie na mundialu?