wp.pl
wp.pl
Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Manufaktura Czekolady: Druk 3D z żywności będzie nieefektywny

Manufaktura Czekolady: Druk 3D z żywności będzie nieefektywny

Zdaniem Tomasza Sienkiewicza, współwłaściciela firmy Manufaktura Czekolady Chocolate Story, wytwarzanie żywności przy wykorzystaniu technologii druku 3D raczej nie sprawdzi się w masowej produkcji.

- Wydaje mi się, że taki sposób wytworzenia żywności będzie nieefektywny. Można wykorzystać druk 3D jeśli chce się zrobić np. jeden detal, wydrukować oryginalny kształt. Będzie to jednak trwało dłuższy czas, np. trzy godziny i wytworzymy tylko jeden element. Dlatego jest to niewydajne przy większej produkcji - mówi Tomasz Sienkiewicz.

- Dodatkowa trudność polega na tym, że aby mieć druk 3D trzeba mieć przestrzenny model, który trzeba zaprojektować. Musi to zrobić grafik, czyli wracamy do pracy ręcznej. Myślę też, że przynajmniej na razie taki sposób produkcji żywności będzie drogi, choć za 5-10 lat może zdobyć popularność - dodaje.

Jego zdaniem, obecnie można stosować technologię druku 3D z żywności do wytwarzania ozdób oraz w cukiernictwie, np. przy ozdabianiu tortów. - Wydaje mi się, że ten

 

czytaj więcej

portalspożywczy.pl
Czytaj także
Polecane galerie