Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuDiety i żywienieMleko Sojowe

Fot. Muffet/cc/flickr

Mleko sojowe jest tradycyjnym chińskim napojem, który otrzymuje się poprzez namaszczenie w wodzie ziaren soi. Mleko tego typu jest najbardziej popularne na południu Chin oraz w kuchni kantońskiej. Jednak z Chin trafiło z biegiem czasu do innych krajów Dalekiego Wschodu.


 

 

Mleko sojowe prawdopodobnie wynalezione zostało przez Liu An, który przypuszczalnie technikę jego produkcji popracował w roku 164 r. n. e., za panowania dynastii Han, Liu An miał również odkryć, że mleko sojowe może być poddawane koagulacji i tym samym wynalazł twarożek sojowy. Co ciekawe mleko takie zawiera przybliżoną ilość protein co mleko krowie, czyli około 3,5 %, a także 2% tłuszczu i 2, 9 % węglowodanów.

 

 

Jeśli chodzi o sposób przygotowania to wygląda to następująco:


  1. mąkę sojową lub ziarna soi moczone są w wodzie przez co najmniej trzy godziny w proporcjach wagowych 10:1
  2. następnie po namoczeniu takie ziarna ucierane są razem z wodą , po to aby mleko uzyskało odpowiednią gęstość,
  3. w tradycji chińskiej uzyskany płyn flirtuje się i gotuje przez 20-20 minut, po to aby poprawić jego wartości odżywcze oraz zabić ewentualne zarazki
  4. w tradycji japońskiej filtracja następuje dopiero po wygotowaniu, przez co na przykład chińskie tofu jest trochę cieńsze od japońskiego,
  5. aby powstrzymać płyn z rozdartymi ziarnami od pienienia się, w kuchni japońskiej dodaje się substancje, które ograniczają powstawianie piany podczas gotowania.
zdrowie, odchudzanie, żywienie, mleko sojowe
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl