Money.plTechnologie dla biznesuDiety i żywienieOlej lniany

Fot. Yuri_Arcurs/iStockphoto

Olej lniany otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion lnu zwyczajnego, do niedawna był szeroko wykorzystywany do celów przemysłowych oraz spożywczych. W ostatnich czasach ze względu na wysoką cenę jako tłuszcz jadalny stracił na na znaczeniu. Ze względu na zdolność polimeryzacji pod wpływem światła i tlenu atmosferycznego jest wykorzystywany jako surowiec przemysłowy.

 


Istnieje wiele technik oraz sposobów na polepszenie jakości oleju lnianego, chociaż obecnie sprzedawany jest do celów artystycznych ten produkt w czystej postaci jest na ogół wystarczający.


W dietetyce ma swoje zastosowanie w przypadku osób chorych na raka, gdyż rozwojowi raka piersi po menopauzie sprzyja ogromne spożycie tłuszczów wielonienasyconych typu omega-6. Na przykład kwasu linolowego, przy czym przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 obecnego między innymi w oleju roślinnym z soi, kukurydzy, słonecznika i innych olejach z nasion, w margarynie, np. kwasu linolowego, przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 (zawartych w oleju rybnym, ale również w lnianym; olej rzepakowy zawiera prawie tak dużo niepożądanego tłuszczu oleinowego omega-9, jak oliwa z oliwek.



Pamiętać należy o tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ stanowią budulec dla:


  1. tkanki mózgowej,
  2. syntezy hormonów,
  3. każdej komórki organizmu.

 


Szerzej o kwasach omega-3 i ich znaczeniu dla naszego organizmu jest mowa w części zatytułowanej NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT).


Zimno tłoczony nieoczyszczony olej lniany zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% jego składu to kwasy omega-3.
Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:


  1. kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml
  2. kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 ml
  3. kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml.

zdrowie, odchudzanie, żywienie, olej lniany
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl