Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuDiety i żywienieTabela kalorii

Fot. Mulling it Over/CC/flickr

Tabela kalorii inaczej określana tablicą kalorii, lub tabelą kaloryczną, zawiera wyszczególnione produkty żywnościowe oraz odpowiadające im wartości kaloryczne, które zostały przeliczone na określoną wagę bądź objętość danego produktu.


Poszczególne produkty w tabelach kalorycznych podawane są zazwyczaj w 100 gramach na 100 mililitrów, przy czym wartości te podaję się na dwa sposoby:



  1. 100 gramów produktu rynkowego (np. ryba z głową i ogonem)
  2. 100 gramów produktu gotowego do spożycia (np. wyłącznie jadalne części ryby).

Każdy organizm, po to aby mógł prawidłowo funkcjonować potrzebuje codziennie odpowiedniej porcji energii, którą przyswaja z produktów z produktów żywnościowych pod postacią kalorii.

Definiując kalorie, należy podkreślić, że jest to jednostka miary ilości ciepła, czyli taka wartość ciepła, której potrzebujemy do podgrzania 1 g czystej chemicznie wody o 1 stopień C.

Pomimo że powszechnie używa się terminu kaloria (cal) to ściślej tłumacząc tabele zawierające dane o kilokaloriach (kcal). Jedna kilokaloria to jedna, która jest równa 1000 kalorii.

Wartości zamieszczone w tabeli kalorycznej, które mówią o zawartości kalorii w danym produkcie, są niczym innym jak wyrażeniem ilości energii, jaka zostanie przeciętnie przyswojona przez ludzki organizm na skutek spożycia danego produktu.



zdrowie, odchudzanie, żywienie, tabela kalorii
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl