Money.plTechnologie dla biznesuDiety i żywienieZupa Kapuściana

Fot. aldomurillo/iStockphoto

Zupa kapuściana jest podstawowym posiłkiem jaki można zastosować w przypadku przejścia na dietę kapuścianą. Tego typu zupę przygotować można zarówno z kapusty włoskiej jak i białej, jednak w związku z tym, że nasz organizm lepiej trawi kapustę włoską, to właśnie ją w głównej mierze polecają dietetycy. Innym składnikami niezbędnymi do przyrządzenia zupy kapuścianej są: marchew, pomidory, papryka, seler, cebula, przyprawy. Przy czym zabrania się używania soli i pamiętać należy, że im więcej zupy przygotowanej z tych składników zjemy, tym więcej schudniemy.


 

 

Przepis na zupę


Składniki:

  1. 1 główka kapusty włoskiej lub białej
  2. 2 papryki (1 żółta, 1 czerwona)
  3. 5-6 pomidorów
  4. 1 pęczek selera naciowego
  5. 4 cebule
  6. 1/4 kg marchwi
  7. pietruszka
  8. pieprz
  9. inne przyprawy wedle uznania

Kapustę należy poszatkować, następnie pomidory obrać ze skóry. Pomidory, papryki, seler, cebule i marchew wedle uznania pokroić w kostkę lub plasterki. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody i wszystkie warzywa gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut pod przykryciem. W połowie lub na sam koniec można dodać przyprawy.

zdrowie, odchudzanie, zdrowa żywność, zupa kapuściana
Pochwal się na swojej stronie,
że czytasz Money.pl
Czytam Money.pl