Przemysł winiarski ucierpi. Wszystko przez globalne ocieplenie

Przemysł winiarski ucierpi. Wszystko przez globalne ocieplenie

Fot. 97/iStockphoto

Regiony specjalizujące się w produkcji wina mogą boleśnie odczuć skutki globalnego ocieplenia - wynika z badania opublikowanego przez magazyn Proceedings of the National Academy of Sciences.

Winorośle są roślinami dość grymaśnymi i wrażliwymi na najsubtelniejsze zmiany w układzie opadów, wahania temperatury powietrza i wilgotności. Badacze z organizacji Conservation International zakładali, że klimat regionów słynących z produkcji win może się zmienić przed 2050 rokiem, ale wyniki wskazane przez modele klimatyczne poważnie ich zaniepokoiły. - Spodziewaliśmy się zmian, ale nie takich - powiedziała współautorka badania Lee Hannah.

Zgodnie z modelami rozległe rejony Francji, Hiszpanii i Włoch staną się dla winorośli przed 2050 rokiem niegościnne. Podobnie większość winodajnych miejsc w Australii stanie się zbyt gorąca i sucha dla tych roślin, a wina z Kalifornii znikną ze sklepowych półek. Niekorzystne dla winorośli zmiany klimatu mogą dotyczyć nawet 73 proc. obszarów, które obecnie dysponują odpowiednimi warunkami do uprawy tej rośliny.

Czytaj więcej Emisja CO2 za duża, by powstrzymać zmiany klimatu W związku z rosnącymi emisjami dwutlenku węgla mało prawdopodobne jest, aby utrzymać globalne ocieplenie na poziomie 2 stopni Celsjusza powyżej poziomu sprzed ery industrialnej - wynika z badań. - Fakt zmiany klimatu doprowadzi do wielkiego wstrząsu w geograficznej dystrybucji wina - podkreśliła Hannah. Niektóre istniejące winnice w znanych regionach będą wciąż funkcjonowały, ale prawdopodobnie będą potrzebowały intensywniejszego nawadniania, co już w tym momencie jest problemem.

Oprócz kwestii związanych z rolnictwem pozostaje jeszcze problem dzikiej przyrody - wiele obszarów, które mają być potencjalnymi regionami winiarskimi, jest też ostatnim przyczółkiem dzikich zwierząt, np. Chiny, które importują większość wina, planują zagospodarowanie na potrzeby winnic obszarów górskich, będących siedliskiem pand. - Może to mieć reperkusje dla tego znanego na całym świecie gatunku - napisała Hannah na blogu Conservation International. Podobnie może być w przypadku amerykańskich niedźwiedzi grizzly, łosi, widłorogów i wilków z regionu, w którym położony jest Park Narodowy Yellowstone.

Czytaj więcej w Money.pl
Wyjaśnia dlaczego zima trwa tak długo
O badaniach nad topnieniem lodowców i skutkach procesu, opowiada polski glacjolog uczestniczący w międzynarodowym projekcie ice2sea.
Antarktyda ogrzewa się szybciej, niż myśleli
Wzrost średnich rocznych temperatur wynosi tam 2,4 st. Celsjusza, co oznacza, że postępuje trzykrotnie szybciej niż na reszcie globu.
To przez niego pękają lodowce. Są badania
Nowe analizy pokazują, że cząsteczki CO2 mogą mieć bezpośredni wpływ na pękanie lodowców.
sprzedaż, przemysł, ekologia, wino, winnica, ocieplenie
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
Puk Warszawski
89.75.185.* 2013-11-18 11:14
Co za idiotyzm, dzięki ociepleniu w wiekach 10, 11,12
13, byliśmy producentami wina. Prawie na miarę Włoch, Pod Częstochową zakonnicy mieli znakomite obszary uprawianej winorośli do produkcji win.
Otigoc
95.160.127.* 2013-04-14 13:56
Ale bzdury. Macie nieaktualne informacje. Ocieplenie obserwowane pod koniec XX w. zahamowało w XXI w. i obecnie nie ma jeszcze klarownej tendencji. Jeśli utrzyma się sutuacja, którą widać w ostatnich latach (zimne i długie zimy), będziemy mogli mówić o ochłodzeniu. Tak więc treść artykułu nadaje się tylko na przemiał.
wieloszczet
79.186.10.* 2013-04-12 17:16
A o perspektywach Polski w tym temacie nie ma... A przecież mamy inny klimat niż np, Francja, zaprosimy... Teraz wyszło szydło z napisem Depardieu, na Sybirze będzie wino, a on nieśmiertelny aktor jest...
Zobacz więcej komentarzy (6)