Szkodniki uodparniają się na GMO

Szkodniki uodparniają się na GMO

Fot. sxc/cc/MissCG

Coraz więcej szkodników może zjadać rośliny, które dzięki genetycznej modyfikacji miały być na nie całkowicie odporne - informuje ,,Nature Biotechnology."

Amerykańscy i francuscy naukowcy przeanalizowali 77 badań z ośmiu krajów na pięciu kontynentach, oceniających sytuację na pierwszych 400 milionach hektarów obsianych zmodyfikowaną kukurydzą i bawełną, które dzięki genom bakterii Bacillus thuringiensis (BT) są toksyczne dla szkodników, ponieważ zawierają białko Cry.

Odporne na szkodniki rośliny uprawne pozwalają obyć się bez szkodliwych dla konsumentów i kosztownych dla rolników pestycydów. Tymczasem okazało się, że spośród 13 najważniejszych gatunków szkodników już pięć rozwinęło odporność (to znaczy odporna była więcej niż połowa osobników w badanej populacji). Trzy mogą zjadać modyfikowaną kukurydzę, a dwa - bawełnę. W roku 2006 odporny był tylko jeden gatunek. W przypadku dalszych kilku gatunków także zdarzają się odporne osobniki, ale na razie stanowią mniej niż jeden procent populacji.

Trzy z pięciu przypadków odporności szkodnika wystąpiły w USA, gdzie znajduje się mniej więcej połowa upraw modyfikowanych genetycznie genami BT. Pozostałe znaleziono w Afryce Południowej oraz Indiach. Rozwojowi odporności szkodników sprzyja nieprzestrzeganie przez rolników zaleceń dotyczących upraw - na przykład brak odpowiednich stref ochronnych, dzięki którym malałoby prawdopodobieństwo, że szkodniki o częściowej odporności spotkają się i spłodzą odporniejsze potomstwo.

Autorzy analizy uważają, że z czasem wszystkie gatunki szkodników zdobędą odporność - tej ewolucji nie da się powstrzymać, choć można próbować ją spowolnić.(PAP)

pmw/ agt/

biologia, genetyka
PAP
Czytaj także
Polecane galerie