Więcej żywności przyjaznej dla środowiska

Więcej żywności przyjaznej dla środowiska

Fot. Nachiel/cc/wikipedia
Znacznie więcej ryżu, pszenicy i kukurydzy bez dodatkowego obciążenia dla środowiska. Nową metodę produkcji żywności opracowali naukowcy z Chin.

Chińscy eksperci przeprowadzili 150 eksperymentów. Wykorzystywali stare metody w nowatorski sposób. Dodawali nawozy, precyzyjnie wybierali czas na uprawy i testowali różne odmiany roślin. Dzięki temu pola dawały więcej plonów, ale bez większej ilości nawozów, które mogą być szkodliwe, bo stosowane w nich związki azotu na przykład zatruwają rzeki.

Ekspert, profesor Gordon Conway z brytyjskiego uniwersytetu ICL mówił tygodnikowi Nature, że te eksperymenty są istotne, bo przed ludzkością stoją poważne wyzwania. Jeśli w połowie wieku chcemy nadal żywić świat, to musimy prawdopodobnie podwoić produkcję żywności i to przy tej samej mniej więcej ilości ziemi i wody a jednocześnie w sposób zrównoważony dla środowiska - podkreślał profesor Conway.

Chińska metoda, znana jako System zarządzania glebą i plonami daje na to duże szanse, wnioskuje profesor Conway.

chiny, żywność
IAR
Czytaj także
Polecane galerie