Money.plTechnologie dla biznesu Grupy dyskusyjne pl.misc.elektronika Samozatrzaskujący się CMOS 4011

Samozatrzaskujący się CMOS 4011

Re: Samozatrzaskujący się CMOS 4011

"Ministerstwo Propagandy" <N...@go2.pl> / 2015-01-30 17:18:13
ja coś tam kojarzę, że ten tyrystorek na wejściu włącza się gdy Uwe>Ucc,
może wystarczy dać nie za duży opornik na wejściu?
 
Czytaj także na forum

Re: Samozatrzaskujący się CMOS 4011

janusz_k <J...@o2.pl> / 2015-01-30 18:44:05
W dniu 2015-01-30 o 08:24, Andrzej W. pisze:
> W dniu 2015-01-29 o 20:48, janusz_k pisze:
>> oczywiście scalaków uszkodziem już całą garść
>
> A te scalaki co wsadzasz to od tego samego producenta co oryginalne?
Oczywiście że nie, wsadzam jakie mają w sklepie, aktualnie to CD4011BE TI.

> Jaka jest geneza naprawy tego układu? Działał działał coś pieprznęło i
> 4011 okazał się uszkodzony?
Tak.

> Bo może on się zacina bo gdzieś coś innego się zrąbało?
Już wszystko przeszukałem, walczę z tym kilka dni, poodłączałem
sterowanie końcówką mocy, kondesatorów nie ma.

> Może "osobliwy układ impulsowy na optotranzystorze" coś nieszczelny,
> albo jakiś kondensator stracił pojemność lub dielektryk popuszcza?

No właśnie też to podejrzewałem, ale dzisiaj w akcie desperacji znowu
zmontowałem układ na płytce stykowej, poprzednio jak sprawdzałem to
popełniłem błąd bo sprawdzałem przy 5V, teraz podniosłem napięcie i
zaczęły się jaja, do 13,5V pracuje prawidłowo przy 15 się blokuje !!!
co ciekawe wg pdf-u układ ma pracować do 20V. Sprawdzam jeden, drugi
wszystkie tak samo się zachowują, jaja jak arbuzy, teraz w domu
znalazłem jeden 4011B firma nie TI i zrobię próbę.



--
Pozdr

Janusz_K
 

Re: Samozatrzaskujący się CMOS 4011

janusz_k <J...@o2.pl> / 2015-01-30 22:53:59
W dniu 2015-01-29 o 20:48, janusz_k pisze:
Tutaj
http://www.iv.pl/images/37620747031390981140.jpg
jest schemat, układ z bramką i tranzystorem na dole po lewej jest
zabezpieczeniem, na płycie go wyłączyłem wylutowując tranzystor aby mi
nie bruzdził.
Na płytce testowałem układ 3 bramek i zamiast
optotranzystora sterowałem drutem do masy.

--
Pozdr

Janusz_K
 

Re: Samozatrzaskujący się CMOS 4011

Tornad <t...@hotmail.com> / 2015-01-31 04:52:36
On Friday, January 30, 2015 at 12:44:09 PM UTC-5, janusz_k wrote:
> W dniu 2015-01-30 o 08:24, Andrzej W. pisze:

> No właśnie też to podejrzewałem, ale dzisiaj w akcie desperacji znowu
> zmontowałem układ na płytce stykowej, poprzednio jak sprawdzałem to
> popełniłem błąd bo sprawdzałem przy 5V, teraz podniosłem napięcie i
> zaczęły się jaja, do 13,5V pracuje prawidłowo przy 15 się blokuje !!!
> co ciekawe wg pdf-u układ ma pracować do 20V. Sprawdzam jeden, drugi
> wszystkie tak samo się zachowują, jaja jak arbuzy, teraz w domu
> znalazłem jeden 4011B firma nie TI i zrobię próbę.

> Janusz_K
Z moich doswiadczen z elektronika w samochodach wiem, ze napiecie nominalne te 12-13 V z akumulatora, ma te wlasciwosc, ze przez ulamek sekundy lubi byc znacznie wieksze.
Przed dawnymi wielu laty skuckalem koledze, kilkuwoltowy zasilacz do jakiej pierdulki. Zastosowalem tam tranzystor, o maksymalnym napieciu przebicia okolo 40 V. Po kilku dniach kolega wrocil z pretensjami, ze moj uklad mu sie zfajczyl. Tranzystorek wymienilem a uklad zabezpieczylem bardzo topornie ale skutecznie. Polaczylem w szereg chyba 20 diod krzemowych. Ten paaek podlaczony w kierunku przewodzenia rownolegle do ukladu, (plus jakis kilkuomowy R w szereg) pelnil role mocnej diody zenera; ograniczal napiecie do 14 wolt. Na kazdej diodzie krzemowej odklada sie napiecie okolo 0.6-0.7 V.
Pojawianie sie pikow wysokiego napieci w instalacji samochodowej moze byc spowodowane iskrzeniem na stykach laczowek lub uszkodzeniem jakiegos podzespolu zawierajacego indukcyjnosc.
Pzdr
Tornad
 

Re: Samozatrzaskujący się CMOS 4011

janusz_k <J...@o2.pl> / 2015-01-31 11:25:30
W dniu 2015-01-31 o 04:52, Tornad pisze:
> On Friday, January 30, 2015 at 12:44:09 PM UTC-5, janusz_k wrote:
>> W dniu 2015-01-30 o 08:24, Andrzej W. pisze:
>
>> No właśnie też to podejrzewałem, ale dzisiaj w akcie desperacji znowu
>> zmontowałem układ na płytce stykowej, poprzednio jak sprawdzałem to
>> popełniłem błąd bo sprawdzałem przy 5V, teraz podniosłem napięcie i
>> zaczęły się jaja, do 13,5V pracuje prawidłowo przy 15 się blokuje !!!
>> co ciekawe wg pdf-u układ ma pracować do 20V. Sprawdzam jeden, drugi
>> wszystkie tak samo się zachowują, jaja jak arbuzy, teraz w domu
>> znalazłem jeden 4011B firma nie TI i zrobię próbę.
>
>> Janusz_K
> Z moich doswiadczen z elektronika w samochodach wiem, ze napiecie nominalne

>
Ale to nie jest instalacja samochodowa, to w ogóle z samochodami nie ma
nic wspólnego, zasilane jest z zasilacza regulowanego.

--
Pozdr

Janusz_K
 
markrainsun10@gma... 2014-11-17 08:11
Oje-Ejo 2014-11-05 15:56
Grzexs 2014-08-15 23:01
feldmarszałek tusk 2014-06-25 21:12
"inny punkt... 2013-11-24 14:50
"JJJK" 2013-08-29 11:20
Włodzimierz... 2013-03-20 15:55
Rabarbar 2013-03-11 16:46
Rabarbar 2013-03-02 11:18
"identyfikator:... 2012-06-20 21:55
Tomek 2012-03-23 08:58
RtB 2012-01-16 20:12
Lisciasty 2011-04-13 12:06
janusz_kk1 2011-03-22 18:42
Wieslaw Bicz 2011-03-19 18:42
współpraca