MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

kartaral <k...@gmail.com> / 2012-10-24 17:18:36
Szanowni Koledzy

Jako że o Motoromie mówiono wiele, moim zdaniem dziś przydałoby się zaktualizować nieco grupę o ten właśnie napęd.

Rozmawiałem dziś z Panem Romanem, poznałem nieco zasad na temat serwisów, kosztów, proponowanych rozwiązań i ceny.

Osobiście rozważam Motoromę w rozwiązaniu z elektrycznym rozrusznikiem oraz ręcznym - jednocześnie. Technicznie - nie będzie ładowania AKU, co dla mnie nie jest problemem ponieważ dysponuję mikroprocesorową ładowarką modelarską. Jest to pierwsze rozwiązanie jakie Pan Roman by dla mnie wykonał. Normalnie masz wybór - ręczny lub elektryczny.

Uprzedzając Wasze protesty, z doświadczenia uważam, że więcej możliwości odpalenia (szarpanka, elektryk, od śmigła) daje mniejsze szanse na uziemienie w najlepszą do latania pogodę. Obecne awarie w napędach to szarpanki chyba w 90% opinii i podobnie jest w moim obecnym napędzie:)

Co jednak możecie powiedzieć dzisiaj o serwisie Motoromy, Waszych relacjach z producentem, awariach etc.

Pozdrawiam serdecznie
Paweł





 
Czytaj także na forum

Re: MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

m...@gmail.com / 2012-10-24 18:12:12
W dniu środa, 24 października 2012 17:18:36 UTC+2 użytkownik kartaral napisał:
> Szanowni Koledzy
>
>
>
> Jako że o Motoromie mówiono wiele, moim zdaniem dziś przydałoby się zaktualizować nieco grupę o ten właśnie napęd.
>
>
>
> Rozmawiałem dziś z Panem Romanem, poznałem nieco zasad na temat serwisów, kosztów, proponowanych rozwiązań i ceny.
>
>
>
> Osobiście rozważam Motoromę w rozwiązaniu z elektrycznym rozrusznikiem oraz ręcznym - jednocześnie. Technicznie - nie będzie ładowania AKU, co dla mnie nie jest problemem ponieważ dysponuję mikroprocesorową ładowarką modelarską. Jest to pierwsze rozwiązanie jakie Pan Roman by dla mnie wykonał. Normalnie masz wybór - ręczny lub elektryczny.
>
>
>
> Uprzedzając Wasze protesty, z doświadczenia uważam, że więcej możliwości odpalenia (szarpanka, elektryk, od śmigła) daje mniejsze szanse na uziemienie w najlepszą do latania pogodę. Obecne awarie w napędach to szarpanki chyba w 90% opinii i podobnie jest w moim obecnym napędzie:)
>
>
>
> Co jednak możecie powiedzieć dzisiaj o serwisie Motoromy, Waszych relacjach z producentem, awariach etc.
>
>
>
> Pozdrawiam serdecznie
>
> Paweł

ja mialem juz kilka ktore sprzedalem dalej ani jednej awari ale nigdy nie zapminajmy to jest tylko motor nie ma zeczy co sie nigdy nie maja prawa popsuc naped tani mocny solidny
 

Re: MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

k...@wp.pl (KarolS) / 2012-10-24 19:23:45
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem tego silniczka. Przesiadłem sie ze
słabszego ze względy na moją wage. Jestem bardzo mile zaskoczony. Cena
przystepna a moc.... . przy moich prawie 100 kg nie ma obawy zeby
pociągneło w dół, wrecz trzeba ostrożnie operować z gazem , bo idzie jak
rakieta. Przy bezwietrzu lub przy słabiutkim wietrze w locie z wiatrem nie
ma obaw ze bedą problemy ze wznoszeniem. Z P. Romanem miałem bardzo dobry
kontakt. nalotu ok 7 godzin wieć jeszcze nie serwisowałem. Dzisiaj
wykonałem ok 30 min lot i do tej pory wszystko OK. Polecam.
 

Re: MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

adamparagliding <a...@o2.pl> / 2012-10-24 20:07:06
Mieliśmy jeden z pierwszych egzemplarzy "starej " Motoromy. Moc była OK nawet przy rozprężonym cylindrze ( z grubą podkładką ), ale zepsuło się wiele, dwa razy urwał się wał, cewka. Pękł kilka razy rezonans i raz karter , padały łożyska na wale i przekładni. Kontakt z producentem bardzo dobry, pomagał ile mógł i wyciągał z tego wnioski. Dziś ta stara Motoroma pracuje bezawaryjnie z nalotem ok. 400 godz. i trajką, wznoszenie przy masie startowej ok. 140 kg na pełnym palniku i zaciągniętych trymerach na Reactionie 25 ok. 3,5m/s. Mieliśmy też możliwość przetestowania nowej Motoromy, dużo lżejsza waga a moc powala nawet najcięższego chłopa. Trzeba by zbadać ciąg na hamowni, bo na troje babka wróżyła, czy silniejszy jest Simon od FB, Fly Castellucio, czy Nirwana na Simo Evo . Nie każdemu z testujących podobało się podwieszenie i wygoda w uprzęży,jak też konstrukcja kosza. Niemal wszyscy narzekali na dziurę w płynnym nabieraniu mocy przez rezonans, ale nikt nie narzekał na samą moc. Zużycie paliwa adekwatne do mocy w granicach 4,5l/h . Cena jednak przemawia na plus, jeśli Pan Romek wykorzysta nasze i nie tylko nasze rady, to zamiesza na rynku.
Pozdrawiam serdecznie
 

Re: MOTOROMA DZISIAJ - Wasze opinie

y...@wp.pl / 2012-10-24 21:10:49
W dniu środa, 24 października 2012 20:07:06 UTC+2 użytkownik adamparagliding napisał:
> Mieliśmy jeden z pierwszych egzemplarzy "starej " Motoromy. Moc była OK nawet przy rozprężonym cylindrze ( z grubą podkładką ), ale zepsuło się wiele, dwa razy urwał się wał, cewka. Pękł kilka razy rezonans i raz karter , padały łożyska na wale i przekładni. Kontakt z producentem bardzo dobry, pomagał ile mógł i wyciągał z tego wnioski. Dziś ta stara Motoroma pracuje bezawaryjnie z nalotem ok. 400 godz.

I taka motoroma bedzie pracowac nawet wiecej tylko nie wolno zmieniac ustawien konstruktora SILNIKA ze ma byc szczelina miedzy tlokiem a krawedzia glowicy od 0,8-1,2 mm a stosowanie grubszych podkladek i rozprezanie silnika tylko pogorszy
sprawe bo to scisle jest powiazane z mieszaniem i zawirowaniem mieszanki w komorze spalania w efekcie czego silnik nie osiagnie danej mocy i bedzie sie przegrzewal..dziwie sie konstruktowi napedu ze nie przestrzega danych co do silnika jakie zaleca konstruktor..
 
wstecz
1 2 3 4 5
maniek-41-1969@o2.pl 2012-08-15 21:22
damiansz@autograf.pl 2012-06-02 08:14
miron 2012-05-20 18:18
Rafi 2012-03-25 19:14
miron 2012-01-22 11:43
"Leszek_Lubański" 2012-01-06 09:46
ManieC 2012-01-05 18:55
Domi 2011-10-14 21:50
wojtek www 2011-10-12 20:20
donkichotee@wp.pl... 2011-05-20 23:55
ElTomek 2011-05-11 21:40
lotnik2 2011-04-29 16:17
Waldemar Szulc 2011-04-17 10:35
miron 2011-04-16 09:24
retor@op.pl 2011-03-28 22:29



współpraca

Rynek Dnia Następnego

INDEX CENA ŚREDNIA [PLN/MWH] WOLUMEN [MWH]
IRDN 143.76 51680
sIRDN 150.68 36074
IRDN24 141.57 51680
IRDN8.22 151.82 36074

Rynek Towarowy Terminowy

Instrument Kurs rozl. [PLN/MWh] Zmiana[%]
BASE_Q-3-17 175.00 -0,10
BASE_Y-18 164.52 -0,02
BASE_W-23-17 165.93 +0,56
BASE_M-10-17 165.50 +0,46