Dieta gladiatorów to fasola i drink z popiołów

Dieta gladiatorów to fasola i drink z popiołów

Fot. Hans Splinter / Flickr (CC BY-ND 2.0)

Ze źródeł historycznych wynika, że gladiatorzy mieli specjalną dietę, opartą na zbożach i roślinach strączkowych. W tekstach z czasów rzymskich nazywa się ich czasami hordearii (zjadaczami jęczmienia).

Gladiatorzy rzymscy byli zwykle na diecie wegetariańskiej, a po treningu dostarczali sobie minerałów, pijąc wodę z popiołem. Tak wynika z antropologicznych badań kości gladiatorów, których szczątki wydobyto w Efezie. Wyniki badań przedstawia PLoS ONE.

Nowych informacji na temat ich diety dostarczają obecnie eksperci w dziedzinie medycyny sądowej z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu i Uniwersytetu w Bernie (Szwajcaria). Badali oni kości wydobyte z cmentarzyska gladiatorów w Efezie (dawniej miasta rzymskiego, a obecnie położonego w Turcji). Nekropolę odkryto w 1993 r., a datuje się ją na II - III wiek p.n.e. W tym czasie Efez miał 200 tys. mieszkańców i był stolicą Azji - rzymskiej prowincji obejmującej zachodnią część półwyspu Azja Mniejsza.

Korzystając z możliwości, jakie daje spektroskopia naukowcy zbadali teraz proporcje izotopów węgla, azotu i siarki w jednym z budulców kości, kolagenie. Oceniali też proporcję innych minerałów obecnych w kości, strontu i wapnia.

Te badania potwierdziły, że gladiatorzy jadali głównie po wegetariańsku. Ich posiłki składały się głównie z ziaren zbóż i innych produktów, oprócz mięsa. Podobna dieta była w ich czasach bardzo popularna; naukowcy sugerują jednak, że gladiatorzy mogli dostawać ziarno i kasze stosunkowo gorszej jakości.

Różnice pomiędzy gladiatorami a resztą populacji stały się wyraźne po badaniach strontu w kościach. Sugerują, że gladiatorzy musieli korzystać z jakiegoś produktu bogatego w minerały, zwłaszcza stront i wapń.

W literaturze można znaleźć wzmianki na temat napoju zawierającego popiół. Zdaniem naukowców, wzmianka ta może jak najbardziej odpowiadać rzeczywistości.

- Popioły roślinne spożywano najwyraźniej po to, by wzmocnić ciało po ogromnym wysiłku fizycznym i przyspieszyć gojenie kości - podkreśla główny autor badania, Fabian Kanz z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu, cytowany na stronie uczelni. - Podobnie robimy teraz, kiedy po wysiłku przyjmujemy magnez i wapno, np. w formie tabletek rozpuszczalnych.

nauka, archeologia, dieta gladiatora, rzymski gladiator
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
totalnie zaskoczony
89.75.183.* 2014-10-30 20:48
Skąd gladiatorzy mieli fasolę??? Soczewicę, groch i ciecierzycę potrafię sobie zwizualizować, ale FASOLĘ?