Dlaczego Amerykanie tyją? Zaskakujące wyniki badań

Dlaczego Amerykanie tyją? Zaskakujące wyniki badań

Fot. colros/CC/Flickr

Wiele wskazuje na to, że jedną z przyczyn nadwagi mieszkańców USA jest syrop kukurydziany. Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Yale.

Amerykańscy producenci żywności do większości produktów dodają wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Słodzone są nim napoje, cukierki i batoniki. Znaleźć go też można keczupie, musztardzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach czy zupach.

Naukowcy z uniwersytetu Yale stwierdzili jednak, że syrop glukozowo-fruktozowy działa na mózg inaczej niż tradycyjny cukier, który zawiera mniej fruktozy. Zamiast pwodować uczucie nasycenia wywołuje on dodatkowe łaknienie. Osoby spożywające produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy mają więc ochotę jeść więcej.

Inną przesłanką sugerująca, że to właśnie produkowany z dotowanej przez państwo kukurydzy syrop przyczynia się do otyłości jest fakt, że w USA problemy z nadwagą nasiliły się po wprowadzeniu zaporowych ceł na cukier importowany. Od tego momentu Amerykanie nie mają wyboru, bowiem tradycyjny cukier został praktycznie wyeliminowany z produktów żywnościowych.

usa, amerykanie, naukowcy, otyłość, powody
IAR
Czytaj także
Polecane galerie
Bald86
91.220.39.* 2013-01-08 11:21
Ludzie!
Nie można czytać już tych newsów z du.y. Przeciez od 100 lat wiadomo, że kukurydza tuczy. W Ameryce wszystko jest gotowane na kukurydzy. A tu na portalu Money.pl odkryli Amerykę!!! Ja pitole.