Duże zainteresowanie niskoprzetworzoną żywnością. Dlatego kupujemy...

Duże zainteresowanie niskoprzetworzoną żywnością. Dlatego kupujemy...

Fot. sjlocke/iStockphoto

Kilkudziesięciu rolników, pszczelarzy, producentów wędlin, serów i nalewek oferuje swoje wyroby na bazarze niskoprzetworzonej żywności w Gdańsku. Działający od kilku miesięcy bazar odwiedza blisko 500 klientów. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.

Bazar niskoprzetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu BoZeWsi. Można tam kupić m.in. jaja, ziemniaki, marchew, buraki, cebulę i kapustę bezpośrednio od rolników. Swoje produkty sprzedają też pszczelarze; klienci mogą też nabyć wyroby z gęsiny, regionalne wędliny bez konserwantów, świeże zioła, kozie sery, masło i domowy chleb.

Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG powiedział, że bazar jest organizowany co dwa tygodnie w Domu Zarazy w Gdańsku Oliwie. Poinformował, że za każdym razem dociera tam blisko pół tysiąca klientów z całego Trójmiasta.

Przyznał, że coraz więcej rolników i producentów chce sprzedawać swoje produkty na bazarze i zaczyna brakować już miejsca do prowadzenia handlu. Zapowiedział, że wiosną planowane jest organizowanie sprzedaży na placu przy Domu Zarazy. Na razie bazar nie będzie organizowany częściej niż co dwa tygodnie. - Nie wszyscy rolnicy i producenci mogliby tak często przyjeżdżać - tłumaczył.

Jakub Pszczoła poinformował, że w maju Koło Naukowe Strateg, wraz ze Stowarzyszeniem Stara Oliwa, w ramach projektu BoZeWsi planują zorganizować jarmark niskoprzetworzonej żywności. Ze względu na duże zainteresowanie konsumentów, są ponadto plany uruchomienia w przyszłym roku bazarów w innych częściach Trójmiasta.

Podkreślił, że ideą utworzenia bazaru było nie tylko umożliwienie zakupu zdrowej, świeżej żywności wiadomego pochodzenia, ale też pokazanie rolnikom nowej formy sprzedaży i promocji swoich wyrobów. Przyznał, że ceny towarów są trochę wyższe niż w supermarkecie, ale ciągle przystępne.

Bazar niskoprzetworzonej żywności odbywa się w Domu Zarazy w Gdańsku Oliwie w co drugi piątek, od godz. 14 do 19. Najbliższy odbędzie się 12 kwietnia.

Czytaj więcej w Money.pl
Rodziny mogą zapobiec głodowi na świecie
W wielu krajach rozwijających się nawet połowa zebranych plonów zostaje utracona, nim dotrze do konsumentów.
Czesi nie chcą naszej żywności? MSZ reaguje
Wiceminister spraw zagranicznych Bogusław Winid podczas rozmowy z czeskimi senatorami zwrócił uwagę na potrzebę dialogu służb obu krajów na temat nagłośnionego w Czechach tzw. problemu polskiej żywności.
Spadają ceny żywności na świecie
Ceny żywności spadają w ostatnich miesiącach, ale nadal są blisko historycznego szczytu z połowy zeszłego roku - podał Bank Światowy.
żywność, konsumenci, bazar
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
2013-04-12 12:43 Bywalec forum
POPIERAM!!!
2013-04-12 11:10
poalcy wogole zawsze maja mega pomysly na biznesy ktora sa dobrze skonstuowane bo wychowane i stworzone zostaly w chorym systemie prawnym gdize kazdy stara sie ominac i obejsc jakies przepisy. tak dziala typowy polak ;p
Mirabell
178.36.235.* 2013-04-12 10:22
Proszę, prosty pomysł, a jaki przedsiębiorczy. Brawo! Też zaczynam właśnie prosty biznesik, szybki pomysł i szybka realizacja - kupiłam świeżą spółkę z nadanymi już numerami rejestrowymi i nie tracę czasu, żeby ktoś mi pomysłu nie podkradł :)
Zobacz więcej komentarzy (4)