Fast foody naprawdę szkodzą zdrowiu. Uważaj

Fast foody naprawdę szkodzą zdrowiu. Uważaj

Fot. fatihhoca/iStockphoto

Dzieci i nastolatki, które co najmniej trzy razy w tygodniu spożywają żywność typu fast food są oprócz otyłości narażone także na ciężką astmę, atopowe zapalenie skóry i katar alergiczny - wynika z międzynarodowych badań, które publikuje pismo Thorax.

Z kolei, jedzenie dużych ilości owoców chroni przed objawami tych schorzeń.

Naukowcy z Uniwersytetu w Auckland w Nowej Zelandii razem z kolegami z Niemiec, Hiszpanii, Australii i Wielkiej Brytanii doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych łącznie wśród ponad 500 tys. dzieci z kilkudziesięciu krajów świata. Wszyscy byli uczestnikami międzynarodowego studium dotyczącego występowania astmy i alergii w dzieciństwie (ISAAC). Wśród badanych ponad 319 tys. stanowiły nastolatki w wieku 13-14 lat, a ponad 181 tys. dzieci w wieku 6-7 lat.

W przypadku młodszych dzieci rodzice wypełniali ankiety na temat występowania objawów astmy (jak świszczący oddech, duszność), kataru alergicznego (wodnisty wyciek z nosa, zapchany nos, łzawienie i swędzenie oczu) oraz atopowego zapalenia skóry, określanego kiedyś jako egzema (zaczerwienienie i obrzęk skóry, suchy łuszczący się naskórek na ciele, pęcherze z wodnistą wydzieliną, świąd i pieczenie). Udzielali też informacji na temat częstości spożywania przez maluchy różnych pokarmów w ostatnich 12 miesiącach. Pod uwagę brano m.in. mięso, ryby, owoce i warzywa, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, masło, ziemniaki, orzechy, margarynę, mleko, jaja oraz żywność typu fast food.

Czytaj więcej Viagra może pomóc w walce z otyłością? Okazuje się, że magiczna niebieska pigułka jest w stanie nie tylko minimalizować problemy z erekcją, ale też zmniejszyć ryzyko przybierania zbędnych kilogramów. Starsze dzieci wypełniały ankiety same. Okazało się, że jedynie pokarmy typu fast food, jak hamburgery, frytki i inne produkty bogate w niezdrowe tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, miały związek z podwyższonym ryzykiem wszystkich trzech przewlekłych schorzeń w obydwu grupach wiekowych.

Nastolatki, które jadły w tygodniu co najmniej trzy porcje pokarmów typu fast food były o 39 proc. bardziej narażone na ciężką astmę w porównaniu z rówieśnikami odżywiającymi się zdrowiej. W grupie dzieci ryzyko to było wyższe o 27 proc. Żywność typu fast-food zwiększała też ryzyko ciężkiego atopowego zapalenia skóry i kataru siennego.

Z kolei jedzenie minimum trzech porcji owoców w tygodniu obniżało ryzyko ciężkiej astmy o 11 proc. u nastolatków i o 14 proc. u dzieci, a także ryzyko pozostałych schorzeń.

Autorzy pracy podkreślają, że ich badanie nie dowodzi, iż jedzenie typu fast food przyczynia się do wystąpienia ciężkiej astmy i innych problemów alergicznych. Nie oznacza ono również, że jedząc mniej takiej żywności uda się złagodzić ich objawy.

Z drugiej strony, występowanie tych problemów zdrowotnych tylko u dzieci często jedzących żywność fast food zwiększa prawdopodobieństwo, iż zachodzi tu związek przyczynowo-skutkowy, oceniają badacze.

Czytaj więcej Mleko matki zawiera ponad 700 bakterii Hiszpańscy naukowcy opracowali mapę mikroflory bakteryjnej mleka matki, będącego głównym źródłem pożywienia noworodków. Dlatego nie można wykluczyć, że dieta bogata takie pokarmy przyczynia się do wzrostu występowania astmy i chorób alergicznych. Jeśli przyszłe badania to potwierdzą to będzie mieć ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę popularność fast foodów, oceniają naukowcy.

Zaznaczają też, że zaobserwowane przez nich zależności można uzasadnić. Żywność typu fast food zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz typu trans, które są znane ze szkodliwego wpływu na zdrowie, w tym na funkcje układu odporności. Z kolei owoce są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i innych korzystnych dla zdrowia substancji.

- Z naszych badań jasno wynika, że owoce i warzywa mają działanie ochronne a żywność typu fast foods okazała się być czynnikiem ryzyka - komentuje współautorka pracy dr Gabriele Nagle z Uniwersytetu w Ulm w Niemczech. Jej zdaniem, wyniki te mogą być podstawą do wydania rekomendacji dietetycznych mających na celu prewencję astmy i alergii w dzieciństwie.

dieta, fast food, alergia, astma
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
2013-01-22 15:40
To , to ja już dawno wiedziałem. Pamiętam świetny dokument na temat jedzenia w McDonaldzie... przerażające jaka to chemia jest.