Rabin: sztuczne mięso można uznać za produkt koszerny

Rabin: sztuczne mięso można uznać za produkt koszerny

Fot. Sage78/iStockphoto

- Sztuczne mięso wyhodowano w probówce nie zostało uzyskane od konkretnego zwierzęcia, toteż trudno nawet mówić, że to mięso - powiedział wczoraj przewodniczący Kongresu Organizacji Żydowskich w Rosji, rabin Zinowij Kogan.

Duchowny przypomniał, że według halachy (żydowskiego prawa rabinicznego) można spożywać jedynie mięso zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu. Wyjaśnił też, że jeśli zsyntetyzowanego przez uczonych produktu nie uzna się za mięso, to będą go mogli spożywać wyznawcy judaizmu.

Wiadomość z początku sierpnia o pierwszym w historii burgerze wyhodowanym z komórek macierzystych krowy przez uczonych w laboratorium wywołała zamieszanie wśród religijnych żydów. Chasydzki ruch Chabad uważa np. że aby sztuczne mięso uznać za koszerne, uczeni musieliby wyhodować w probówce całe zwierzę, a potem je przepisowo zabić. Jeśli jednak produkt z probówki nie zostałby uznany za mięsny, wówczas ortodoksyjni wyznawcy judaizmu mogliby popróbować cheeseburgera, czyli kotleta z serem, czego teraz nie mogą zrobić, gdyż koszerność nie zezwala na łączenie produktów mięsnych i mlecznych.

Czytaj więcej w Money.pl
Żydzi będą musieli przejść na wegetarianizm?
Zakaz uboju rytualnego godzi w podstawowe prawa Żydów i muzułmanów - deklarują przedstawiciele gmin żydowskich.
Produkcja wołowiny przestanie być opłacalna?
Tego najbardziej obawiają się rolnicy, którzy ucierpią w wyniku ustawy o zaniechaniu uboju rytualnego. - To nas odetnie od rynków arabskich - mówi przedstawiciel branży mięsnej.
Hamburger z próbówki. Za ćwierć miliona!
Mięso wyhodowane w próbówce jest nieco oślizłe i ma szarawy odcień, ale profesor Mark Post twierdzi, że jest to zdecydowanie produkt z przyszłością.
PAP
Czytaj także
Polecane galerie