Sól przemysłowa w chlebie i szynce? Tym nas karmili

Sól przemysłowa w chlebie i szynce? Tym nas karmili

Fot. Money.pl/Tomasz Brankiewicz

Od zwykłej soli spożywczej nie różni się wyglądem i smakiem, ale może być bardzo niebezpieczna za sprawą zawartych w niej substancji. - Potas wpływa na akcję serca i może powodować jej zatrzymanie. Siarczany mogą oddziaływać na wątrobę, śledzionę, układ krwiotwórczy. Do tego dochodzą białaczki, anemie i inne choroby - wylicza Bolesław Piecha, były wiceminister zdrowia.

Eksperci są zgodni. Sól wypadowa nie powinna być dopuszczona do spożycia, bo nikt naprawdę nie wie, jakie substancje się w niej znajdują, ani jaki wpływ mogą mieć na zdrowie ludzi.

Bez wyników badań specjaliście ostrożnie wypowiadają się jednak o ewentualnych zagrożeniach. - Póki co, wiemy tylko, że to odpad zanieczyszczony związkami siarki i innymi substancjami, które mogą mieć właściwości rakotwórcze. Ale bez dokładnego składu spekulacje nie mają sensu - mówi dr Bożena Regulska-Ilow z Zakładu Dietetyki Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Podobnie wypowiadają się przedstawiciele Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. - Musimy czekać na wyniki analiz, by dowiedzieć się, jakie ewentualnie były zagrożenia - mówi dr Jacek Postupolski.

Podejrzenia już są. Co, jeśli się sprawdzą?

Póki co pojawiają się informacje o: groźnych siarczanach (w tym magnezu i wapnia), azotanie potasu, żelazocyjanku i substancjach rakotwórczych, które mogą znajdować się w soli. Chemicy jednak uspokajają. - Z tego, co nam wiadomo, to jest tam chlorek wapnia i siarczan sodu. Te związki są składnikami naszego ciała, więc nie powinny nam tak bardzo zaszkodzić, nawet w zwiększonych ilościach - zapewnia dr Elżbieta Łodyga-Chruścińska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.

Czytaj więcej Afera solna. Eksperci badają, czym nas truto To był odpad z przemysłowej produkcji nawozów i tworzyw sztucznych. - Azotan potasu z kolei w organizmie człowieka może przejść w nitrozoaminy, które potrafią wykazywać działanie rakotwórcze. I to on wydaje się największym zagrożeniem. Bo żelazocyjanek też nie jest trucicielem. Pewnie, że może nam zaszkodzić, jeśli przyjmiemy go bardzo dużo. Ale tak jest ze wszystkim. W żołądku mamy stężony kwas solny, a przecież gdybyśmy go trochę dołożyli, na pewno by nas zabił - dodaje ekspert

Jak tłumaczy Łodyga-Chruścińska, wszystkie wymieniane w domysłach związki są uważane za szkodliwe, ale nie śmiertelne. O śmiertelności decyduje bowiem dopiero ich nadmierna zawartość w spożywanej przez nas soli.

To skandal - grzmią inni

Ostrzej do tematu podchodzi Bolesław Piecha, były wiceminister i przewodniczący sejmowej Komisji Zdrowia. - Potas wpływa na akcję serca i może powodować jej zatrzymanie. Siarczany mogą oddziaływać na wątrobę, śledzionę, układ krwiotwórczy. Do tego dochodzą białaczki, anemie i inne choroby - wylicza poseł.

Czytaj więcej Te firmy mogą nas truć. Sprawdzą ich zapasy Dotyczy to zakładów mięsnych, przetwórstwa mięsnego, mleczarskich i rybnych, które nadzoruje. - Problem polega na tym, że nikt tego dotąd nie badał, bo nikomu do głowy nie przyszło, żeby sól przemysłową, zanieczyszczoną takimi toksynami, stosować do celów spożywczych - oburza się.

Zdaniem Piechy udowodnienie dalekosiężnej szkodliwości soli wypadowej graniczy jednak z cudem. - Wiemy tylko, że jej skład jest wysoce niepokojący, ale nikt nie ustalał dawki toksyn, zawartych w tym chodnikowym świństwie. Nie wiadomo, co się okaże po latach - zauważa poseł.

- To przecież skandal, że coś, co miało służyć do posypywania chodników, znajduje się w naszym jedzeniu. Ci, którzy się tą procedurą zajmowali, nie mieli żadnej wiedzy o tym, że sprowadzają nieszczęście na ludzi. I to w skali masowej. Mówimy przecież o tysiącach, dziesiątkach tysięcy, jeśli nie milionach, a nie o pojedynczym przypadku - grzmi Piecha.

Na drugiej stronie przeczytasz, czym sól przemysłowa różni się od spożywczej

Poprzednia strona
  • 1
  • 2
Money.pl
Czytaj także
Polecane galerie
wegethebest
213.238.89.* 2012-03-12 23:33
szkoda ze jestem wegetarianinem i samodzielnie robię chleb, tyle emocji mnie znowu mija :)
radomianka
82.139.53.* 2012-03-10 15:11
oburzona jestem stanowiskiem rzado.zlo trzeba likwidowac a nie lansowac.minister sawicki winbien wiedziec ze jest on dla narodu polskiego tym komu zaufaliu a nie dla lobuzow ktorzy truja narod.
walas
89.78.64.* 2012-03-10 09:07
dla cwaniakow ktorzy robia przekrety na zywnosci proponuje po 30 lat wiezienia, to bedzie przestroga dla innych, ktorzy chca sie szybko dorobic akurat w temacie ktory dotyczy zdrowia i zycia ludzi
Zobacz więcej komentarzy (21)