Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Trujący proszek jajeczny. Policja zabezpieczyła 26 ton

Trujący proszek jajeczny. Policja zabezpieczyła 26 ton

Fot. Reporter
Ponad 26 ton pochodzącego z nielegalnej produkcji i obrotu szkodliwego dla zdrowia proszku jajecznego zabezpieczono w trakcie śledztwa prowadzonego w tej sprawie przez prokuraturę w Kaliszu.

Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wlkp. Janusz Walczak powiedział w poniedziałek, że trudno jest jeszcze ustalić ostateczną ilość proszku, który posiadają firmy w całym kraju, ponieważ informacje o tym są cały czas nadsyłane.

Jak wynika z informacji zamieszczonej na stronie internetowej Głównego Lekarza Weterynarii, zostały pobrane próbki do badań, a informacje o ilości zabezpieczonego proszku przekazano policji. - Obecnie trwają intensywne działania Inspekcji Weterynaryjnej, prowadzone wraz z policją i prokuraturą, które mają określić skalę tego zjawiska - napisał zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Podkreślił, że wytwarzano proszek bez zgody i poza nadzorem weterynaryjnym. Według Jażdżewskiego jesli chodzi o całą skalę produkcji żywności w Polsce, to prawie 100 proc. wytwórców prowadzi ją legalnie i w zgodzie z surowymi normami sanitarnymi.

Prokuratura ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W sprawie produkcji aresztowano 56-letniego mieszkańca Kalisza, głównego oskarżonego. Biegli, którzy zbadali w laboratorium niewielką partię proszku wyprodukowanego przez niego, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.

Prokuratura ma informacje o kilkudziesięciu odbiorcach w całej Polsce, do których trafił susz, ale nie chce ujawnić dokładnej ich liczby. Służby weterynaryjne podjęły działania mające na celu ustalenie, do jakich zakładów trafił sfałszowany susz jajeczny - poinformował Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Lesław Szabłoński.

Według Walczaka główny oskarżony produkował susz od kilku lat, ale nieprawidłowości miały miejsce w ostatnim czasie. Walczak nie podał, ile suszu złej jakości wyprodukowano pod Kaliszem. Dodał, że ustalane są kraje, do których został on wyeksportowany.

Jak wyjaśniła Aneta Olszanowska, technolog w dziale produkcji PSS Społem w Kaliszu, susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka. Podejrzanemu grozi kara do 10 lat więzienia.

Czytaj więcej o podobnej aferze w Money.pl
Sypmy skażoną sól do jedzenia. Na zdrowie!
O zaskakujących wypowiedziach w sprawie afery solnej pisze Maciej Miskiewicz.
W soli były dioksyny i toksyczne pierwiastki
Jakie będą kary za aferę solną?
Wielka afera grozi falą zachorowań na raka
- Potas może spowodować zatrzymanie akcji serca. Siarczany mogą oddziaływać na wątrobę, śledzionę, układ krwiotwórczy. Do tego dochodzą białaczki, anemie .
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
wegethebest
213.238.89.* 2012-03-12 23:37
szkoda ze jestem wegetarianinem i samodzielnie robię chleb, tyle emocji mnie znowu mija :)
ani zatruta sól, ani zatrute jajka, ani wściekłe krowy, czy świńska i ptasia grypa, same straty :) i na dodatek nie choruje, nuda, już tak od 16 lat :)
Terrence
62.61.58.* 2012-03-12 23:33
Ale się POrobiło! Czy gdziekolwiek jeszcze pozostała elementarna uczciwość? Stuskowaciał nam ten kraj ...
tyere
89.231.81.* 2012-03-12 22:54
wszystko jest tajemnicą . Jak za Gierka.
Zobacz więcej komentarzy (8)