Zdrowa dieta. Dlaczego wybieramy niezdrowe jedzenie?

Zdrowa dieta. Dlaczego wybieramy niezdrowe jedzenie?

Fot. Tesco
Dlaczego zamiast jabłka sięgamy po pączka lub szybką niezdrową przekąskę, mimo że wiemy iż nie służą one naszemu zdrowiu i sylwetce. Najnowsze badania wykazały, że nasza samokontrola zależy od tego jak szybko nasz mózg na podstawie odbieranych sygnałów uzna coś za smacznego lub zdrowego.

Eksperyment naukowców z California Institute of Technology wykazał, że jeśli smak potrawy jest wyraźny i wzbudza szybsze skojarzenia w porównaniu z produktem zdrowym, to mimo świadomości i tak wybierzemy potrawę, która jest smaczniejsza. Badacze wskazali, że w trakcie decydowania się na jakieś potrawy, to doświadczenie, wiedza o smaku minimalnie wyprzedza wiedzę o zdrowotnych właściwościach konkretnego produktu - informuje Huffington Post. Nasz eksperyment pokazał, że ważne jest uwydatnianie smaków potraw, bo jak wskazały badania to on ma istotny wpływ na nasze żywieniowe wybory - tłumaczy prof. Antonio Rangel.

Drugi eksperyment przeprowadzony przez badaczy wykazał jeszcze jedną ciekawą zależność. Jeśli wybór jedzenia poprzedzimy informacją o jego zdrowotnych właściwościach, tym szybciej weźmiemy je pod uwagę i tym bardziej prawdopodobny jest fakt, że dokonamy zdrowych wyborów. Badania wykazały, że pewne informacje powinny być uwydatniane na etykietach produktów, bardziej widoczne informacje mogą wpływać na szybkość i częstotliwość podejmowanych decyzji w trakcie zakupów - wskazuje prof. Rangel.

PAP
Czytaj także
Polecane galerie