Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 101

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 101 - Ryboflawina , Ryboflawiny-5'-fosforan

Nazwa angielska: Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate

Funkcja technologiczna: Barwnik

Może być stosowana na zasadzie quantum satis do następujących środków spożywczych:

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe (zawiera również E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy)

Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta

Konserwy z czerwonych owoców

Wyroby cukiernicze

Dekoracje i powłoki

Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle)

Lody spożywcze

Aromatyzowane sery topione (zawiera również E 129 Czerwień Allura AC)

Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi

Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa) (zawiera również E 131 Błękit patentowy V)

Musztarda

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków

Wstępnie obgotowane skorupiaki

Zamienniki łososia (zawiera również E 124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R)

Surimi

Ikra ryb

Wędzone ryby

Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:

- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy

- inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów

Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki

Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza

Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej

Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej

Zupy

Substytuty przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych

Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa)

Aromatyzowane napoje winiarskie

Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché)

Americano - E 100, E 101, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124 pojedynczo lub łacznie 100m g/l (zawiera również E 102 Tartrazyna)

Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino) – E 100, E 101, E 102, E104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124 i/lub E 129 pojedynczo lub łącznie 100 mg/l

Warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek) – quantum satis

Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka) – quantum satis

Dodatki często występujące z E 101