Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 110

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 110 - Żółcień pomarańczowa S , , Żółcień pomarańczowa FCF

Nazwa angielska: Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S

Funkcja technologiczna: Barwnik

Użyte pojedynczo lub łącznie E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 124, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f i/lub E 161b w następujących ilościach:

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe-100 mg/l

Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta-200 mg/kg (zawiera również E 102 Tartrazyna)

Konserwy z czerwonych owoców-200 mg/kg

Wyroby cukiernicze-300 mg/kg

Dekoracje i powłoki-500 mg/kg (zawiera również E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy)

Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle)-200 mg/kg

Lody spożywcze-150 mg/kg

Aromatyzowane sery topione-100 mg/kg

Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi-150 mg/kg (zawiera również E 131 Błękit patentowy V)

Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa)-500 mg/kg

Musztarda-300 mg/kg

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków-100 mg/kg

Wstępnie obgotowane skorupiaki-250 mg/kg

Zamienniki łososia-500 mg/kg

Surimi-500 mg/kg

Ikra ryb-300 mg/kg

Wędzone ryby-100 mg/kg

Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:- 

- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy-200 mg/kg

- inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów-100 mg/kg

Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki-quantum satis

Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała-50 mg/kg

Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza-50 mg/kg

Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej-100 mg/l

Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej-300 mg/kg (zawiera również E 124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R)

Zupy-50 mg/kg

Substytuty przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych-100 mg/kg

Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa)-200 mg/l

Aromatyzowane napoje winiarskie-200 mg/l (zawiera również E 129 Czerwień Allura AC)

Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché)-200 mg/l

Wino Polskie aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane - wolno stosować wyłacznie w produkcji wyrobów przeznaczonych na polski rynek  w dawce max. 200 mg/l

Jednakże do napojów bezalkoholowych aromatyzowanych, lodów spożywczych, deserów, wyrobów ciastkarskich, pieczywa cukierniczego i wyrobów cukierniczych ilość zółcieni pomarańczowej nie może przekraczać 50 mg/kg lub 50 mg/l.

Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe(bitter vino) - pojedynczo lub łącznie z E 100, E 101, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124, E 129 - 100 mg/l

Dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi – E 104, E 110, E 120, E 124, E 142, E 160d i/lub E 161b pojedynczo lub łącznie 100 mg/kg

Sobrasada - 135 mg/kg

Dodatki często występujące z E 110