Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.plTechnologie dla biznesuMedycynaDodatki do żywnościE 120

Wyszukiwarka dodatków do żywności

Dodatki do żywności Baza Aptek w Polsce


E 120 - Koszenila , kwas karminowy , karminy

Nazwa angielska: Cochineal, Carminic acid, Carmines

Funkcja technologiczna: Barwnik

Pojedynczo lub łącznie z E 100, E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b w następujących produktach spożywczych:

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe - 100 mg/l

Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta - 200 mg/kg

Konserwy z czerwonych owoców - 200 mg/kg

Wyroby cukiernicze - 300 mg/kg

Dekoracje i powłoki - 500 mg/kg

Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle) - 200 mg/kg

Lody spożywcze - 150 mg/kg (zawiera również E 122 Azorubina, karmoizyna)

Aromatyzowane sery topione - 100 mg/kg (zawiera również E 132 Indygotyna, Indygokarmina)

Desery, łącznie z aromatyzowanymi przetworami mlecznymi - 150 mg/kg

Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa) - 500 mg/kg

Musztarda - 300 mg/kg

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków - 100 mg/kg

Wstępnie obgotowane skorupiaki - 250 mg/kg

Zamienniki łososia - 500 mg/kg (zawiera również E 102 Tartrazyna)

Surimi - 500 mg/kg

Ikra ryb - 300 mg/kg (zawiera również E 104 Żółcień chinolinowa)

Wędzone ryby - 100 mg/kg

Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: -

- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy - 200 mg/kg

- inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki orzechów - 100 mg/kg

Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki - quantum satis

Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała - 50 mg/kg

Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza - 50 mg/kg

Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej - 100 mg/l

Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej - 300 mg/kg

Zupy - 50 mg/kg

Substytuty przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych - 100 mg/kg

Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15 % obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa) - 200 mg/l

Aromatyzowane napoje winiarskie - 200 mg/l (zawiera również E 131 Błękit patentowy V)

Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché) - 200 mg/l

Wino Polskie aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane - wolno stosować wyłacznie w produkcji wyrobów przeznaczonych na polski rynek  w dawce max. 200 mg/l

Red marbled ser - 125 mg/kg

Americano - E 100, E 101, E 102, E 104, E 120, E 122, E 123, E 124 pojedynczo lub łacznie 100 mg/l

Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe(bitter vino) - pojedynczo lub łącznie z E 100, E 101, E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129 - 100 mg/l

Śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane – 200 mg/kg pojedynczo lub łącznie z E 162 i E 163

Dżemy, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi - 100 mg/kg pojedynczo lub łącznie z E 104, E 110, E 124, E 142, E 160d, E 161b

Kiełbasy, pasztety - 20 mg/kg

Breakfast sausages o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6 % - 100 mg/kg

Kiełbasa Chorizo Salchichon - 200 mg/kg

Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka) – quantum satis

Dodatki często występujące z E 120