Afera solna. Sanepid zatrzymał 559 ton produktów

Afera solna. Sanepid zatrzymał 559 ton produktów

Fot. LajosRepasi/iStockphoto

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła dotychczas ponad 15 tys. kontroli w związku z wprowadzeniem do handlu soli technicznej jako spożywczej. Zabezpieczono ponad 559 ton soli, a 85 ton soli i produktów spożywczych inspektorzy dopuścili ponownie do obrotu.

W wydanym komunikacie Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny przypomniał, że nie ma możliwości wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których sól techniczna była wykorzystywana przez przemysł spożywczy i nie występuje zagrożenie życia i zdrowia dla konsumentów.

Biliński poinformował, że do dzisiaj organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły 15 235 kontroli oraz zabezpieczyły ponad 559 ton soli.

Ponadto zabezpieczono prawie 260 ton produktów spożywczych m.in.: cebulę soloną w beczkach, kapustę kiszoną, ogórki konserwowe, pieczywo, buraki ćwikłowe konserwowe, paprykarz wegetariański, przyprawy, gołąbki, pierogi, zapiekanki. Wycofano z obrotu ponad 250 ton soli oraz prawie 2 tony produktów spożywczych. Do badań pobrano 699 próbek - czytamy w komunikacie.

Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego i wykonanych badań GIS dopuścił ponownie do obrotu handlowego ponad 85 ton soli i produktów spożywczych, co znaczy, że była to sól spożywcza, a produkty nie były wyprodukowane z użyciem soli wypadowej.

Czytaj więcej Tysiące ton zatrutej soli. Żywność zniknie z... Inspekcja Sanitarna prowadzi kontrolę podejrzanych firm. Inspektor przypomniał, że na podstawie przeprowadzonej przez niezależne jednostki naukowe oraz ekspertów naukowych oceny ryzyka stwierdzono, że nie ma możliwości wystąpienia skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do których sól techniczna była wykorzystywana przez przemysł spożywczy.

Biliński zaznaczył, że znajdująca się w sprzedaży sól spożywcza w opakowaniach jednostkowych przeznaczona dla konsumenta finalnego, która zgodnie z przepisami prawa podlega obowiązkowemu wzbogacaniu w jod, nie była kwestionowana i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów.

Jednocześnie Główny Inspektor Sanitarny podkreślił, że mimo iż nie występuje zagrożenie życia i zdrowia dla konsumentów, to naruszone zostały przepisy prawne wynikające z wprowadzenia do obrotu zafałszowanego produktu, a sól wypadowa nie jest żywnością.

Na początku marca zostały opublikowane wstępne opinie dotyczące soli sporządzone przez: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Toksykologii Klinicznej. Wykazały one, że badana sól przemysłowa nie była szkodliwa dla zdrowia.

Prowadzone kontrole i badania są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat.

Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni, piekarni, skąd w produktach mogła trafić do sklepów w całym kraju. W sprawie zatrzymano do tej pory pięć osób. Usłyszały zarzuty wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka, za co może grozić do pięciu lat więzienia.

O aferze solnej czytaj więcej w Money.pl
Czesi nie chcą polskiej żywności. Boją się
Z nieoficjalnych informacji, którymi dysponują Czesi, wynika, że polscy producenci żywności z zawartością soli technicznej wycofali ją po cichu z rynku.
Afera solna. Zaskakujące wyniki badań
Eksperci wiedzą już, co było w soli drogowej, dodawanej do żywności. Zobacz, czy szkodziła.
Jednak wycofują żywność z rynku. Przez sól
Ponad 227 tys. kg żywności, do której produkcji mogła być użyta sól przemysłowa, zostanie wycofanych z rynku - dowiedziała się w czwartek PAP w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Żywność ze sklepów i hurtowni wróci do producentów z zakazem wprowadzania do obrotu.
kontrole, ogórki, inspekcja sanitarna, kapusta kiszona
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
gtx
213.238.111.* 2012-03-26 13:56
I co to wszystko ?!!!! Przez kilka lat karmiono nas solą techniczną zamiast artykułem spożywczym a odpowiedzialność sprawców jest marginalizowana bo jak wielokrotnie powtażają sól ta nie jest szkodliwa dla zdrowia !! Domagam się aby dane osobowe osób które za tym stały były podane do publicznej wiadomości !! Nazwy firm były ujawnione !! Kara była bardzo konkretna tj. bardzo wysoka grzywna, odpowiadająca co najmniej przychodom ze sprzedaży fałszywej soli, i kary więzienia bez zawieszenia !!! NIECH PAŃSTWO JAKO INSTYTUCJA Z NADANIA SPOŁECZEŃSTWA POKARZE ŻE BIEŻE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA OBYWATELI a nie jest jedynie jak obozowy kapo od nakładania nowych obowiązków i danin na potrzeby zachodu i masonów którym nas sprzedano.