Jest wiele aktów prawnych dotyczących znakowania żywności

Jest wiele aktów prawnych dotyczących znakowania żywności

Dodatkowo przedsiębiorcy powinni mieć na uwadze, że rozporządzenie 1169/2011 nie jest jedynym aktem regulującym zasady znakowania środków spożywczych. Obecnie obowiązujące rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie znakowania środków spożywczych zostanie zastąpione nowym aktem wykonawczym, które określać będzie zasady znakowania żywności nieopakowanej - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Błażej Grochowski, prawnik w zespole Life Sciences, Kancelaria Wierzbowski Eversheds.

Ponadto niektóre produkty są wyłączone spod obowiązku przekazywania określonych w rozporządzeniu 1169/2011 obowiązkowych informacji. Przykładowo, przewidziany w nowym rozporządzeniu obowiązek przekazywania informacji o wartości odżywczej, oraz sposób jej przekazywania, nie dotyczy

 

czytaj więcej

portalspożywczy.pl
Czytaj także
Polecane galerie