Nadchodzą spore zmiany w etykietowaniu żywności

Nadchodzą spore zmiany w etykietowaniu żywności

Rozporządzenie Unii Europejskiej 1169/2011 wchodzi za kilka miesięcy w życie. Dokument nakłada określone wymogi na producentach, sieciach handlowych i e-commerce. Natomiast różny jest ich zakres w zależności od grup produktów.

Zadaniem unijnego rozporządzenia 1169 jest uregulowanie kwestii związanych z informacją na etykietach produktów żywnościowych, paczkowanych, świeżych (owoce i warzywa), przygotowywanych przez restauracje oraz suplementów diety. Wejdzie ono w życie 13 grudnia 2014 roku.

Jak tłumaczy Sebastian Starzyński z agencji badawczej ABR Sesta, rozporządzenie 1169 przede wszystkim ma chronić konsumentów poprzez zagwarantowanie dostępu do informacji. - Co prawda wciąż mały odsetek konsumentów czyta etykiety na produktach, ale świadomość społeczeństwa dynamicznie wzrasta w tej kwestii. Ponadto zmusi to producentów do umieszczania wiarygodnych i pełnych informacji na produktach, ponieważ winni są to konsumentom. Rozporządzenie jest jednym z elementów walki z otyłością, alergenami które wynikają między innymi ze złego odżywiania się społeczeństwa - dodaje.

Starzyński tłumaczy, że producenci, sieci handlowe oraz zakłady żywienia zbiorowego będą musiały się dostosować do wymogów rozporządzenia UE. Przede wszystkim informacja na etykiecie powinna być czytelna i kompletna.

- Wymagania dotyczą zastosowania określonej, minimalnej wielkości czcionki w przypadku m.in. nazwy żywności, wykazu składników, ilości netto żywności, daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności, warunków przechowywania i użycia, nazwy i adresu firmy, kraju pochodzenia, ilości określonych składników czy kategorii produktów. Ważny będzie nawet sposób prezentacji informacji. Ponadto rozporządzenie wprowadza obowiązek umieszczania informacji o zawartości siedmiu składników odżywczych tj. wartości energetycznej, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Istotny jest również sposób prezentacji informacji o wartości odżywczej oraz składnikach odżywczych - mówi ekspert ABR Sesta. Przykładowo, nie będzie można powtarzać informacji o składnikach odżywczych w dowolny sposób, na froncie opakowania lub w innych miejscach etykiety. Ilość składników odżywczych i wartość energetyczna powinny być wyrażone przy użyciu jednostek miary. Informacje o alergenach muszą być dobrze widoczne dla konsumentów.

- Dzięki wprowadzeniu rozporządzenia

 

czytaj więcej

portalspożywczy.pl
Czytaj także
Polecane galerie