Polski cydr może stać się dobrym produktem eksportowym

Polski cydr może stać się dobrym produktem eksportowym

Polski cydr mógłby stać się dobrym produktem eksportowym. Polski ustawodawca stworzył ustawę, która może spowodować, że polski cydr będzie ceniony i rozpoznawany na świecie - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Robert Ogór, prezes producenta i dystrybutora win, Grupy Ambra.

- Polski ustawodawca stworzył bardzo dobrą ustawę, która gwarantuje wysoki poziom jakości i tożsamości polskiego cydru. Cydr zgodnie z ustawą może być produkowany tylko z jabłek i nie można stosować jakichkolwiek dodatków - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Robert Ogór.

- Można go dosładzać miodem i to jest jedyny taki składnik, który tradycyjnie w polskim cydrze występował, dlatego też został przewidziany przez ustawodawcę. Natomiast wszelkie środki aromatyzujące, podobnie jak i w winie - bo wina nie można dosładzać, nie można niczego dodawać, bo traci wtedy postać wina i traci możliwość oznaczenia jako wino - są niedozwolone - dodaje.

Podkreśla, że ustawa może spowodować, że cydry będą cenione na świecie.

- Uważam, że jest to dla polskiego cydru przyszłościowa, dobra ustawa, która może spowodować, że jakość polskich jabłek, a nie ilość

 

czytaj więcej

portalspożywczy.pl
Czytaj także
Polecane galerie